Sunday, February 13, 2011

hihik





















Sunday, January 23, 2011

bilik saye. :D



this is inside my first drawer, where i put my shirts according to their color. weee~
then, all my inners are on 2nd drawer, but not according to color becuz i only have few.
air bed, computer table, and my bookshelf. the truth is, i don't have real bed, real table and real bookshelf. what a ... ?

opsie. this is my closet, where i hang my-uniron-shirt :DD
the color of scarves.

jadual kebenaran






haha. mungkin ada yang pelik dengan title dia atas. sebenarnya tak pelik pon. sebab dalam bahasa inggeris, ia dipanggil TRUTH TABLE. saye memelayukan dia. hehek :p

silalah fahami apa yang diajar kepada saya untuk subjek FOUNDATION, sequence and series. sobs2. harap-harap saya boleh faham subjek ini! GO ! GO ! huyeah!

example for mathematical statement;

p: 2 is even
q: 3 is odd



Sunday, January 2, 2011

newsletter for mama

mamaaa,

ct rindu sangat-sangat kat mama ni. tapi bila ct call mama je, mesti mama tanak cakap lama-lama dengan ct. nape mama? :(

mama nak tau tak, ct kat sini asyik kecik hati je dengan kawan-kawan ct. ct pon tatao kenape hati ct senang sangat kecik hati. :(

tadi ct cari kat google, kenapa kite kena muliakan anak yatim. satu, sebab anak yatim kurang kasih sayang. sebab tu orang kena sayang dengan anak yatim ni. pastu kan, kalau sape buat anak yatim menangis kan, 'arsy Allah akan bergoncang. ni ct quote dari website tu,

Allah Ta’alaa menyeru kepada malaikatnya "Apa yang menyebabkan anak itu menangis setelah ayahnya dikuburkan ?", para malaikat berkata "Wahai Rabb, Engkau lebih Tahu apa yang terjadi", maka Allah Ta’alaa berfirman kepada para malaikat : "Wahai malaikatKU, saksikanlah bahwa barang siapa yang bisa menghentikan tangisan dan menyayangi mereka, maka Aku akan menyayangi (ridha) padanya di hari kiamat" (Tafsir Al Qurthuby 2/3338)

ct ni masih dikira anak yatim ke? mama.. kat sini ct asyik menangis je. ct cuba stop. tapi tak berjaya. ct perlukan someone untuk dipeluk. mama, datang lah sini :(

dulukan mama, kawan ct mulut dia jahat sangat. dia cakap camni kat ct,

kawan aku pon ada jugak yang anak yatim, tapi tadelah perangai seteruk macam kau ni.

mama, ct teruk sangat ke sampai dia cakap macam tu? ct pon ada hati dan perasaan. bukannya ct nak sangat menangis ni, tapi ct tak kuat untuk tak menangis. mama, ct nak balik. :(

pastu kan mama, dah 3 hari ct tak keluar rumah. kawan-kawan ct (ct pon tatao layak ke dorang untuk dipanggil kawan?) , dorang pegy have funn. minum milkshake, karoeke, celebrate burfday. ct tak join sebab salah sorang tu, dia lah buat ct menangis. dia tak mintak maaf pon mama.

ct cuba lupakan apa yang dia dah buat kat ct, tapi tu lah, asyik teringat-ingat je. pastu mesti menangis. ct tau bende ni hal remeh-temeh je. tapi ct tatao camne nak selesaikannn.

mamaaa, i really-really-really need your support ni.
ct sangat homesick. :(

Saturday, January 1, 2011

sume, saye rindu.

papa, ct rindu.
mama, ct rindu.
abang amy, ct rindu.
kekna, ct rindu.
kacik, ct rindu.
dekwan, ct rindu.
aji, ct rindu.
mimi, ct rindu.
orang2 johor, ct rindu.
orang2 perlis, ct rindu.

mira roslan, ramlah rindu.
izzati mutalib, ramlah rindu.
aimi azman, ramlah rindu.
dayang, ramlah rindu.
puteri, ramlah rindu.

nad, lala rindu.
zack, lala rindu.
ili, lala rindu.
mar, lala rindu.
shire, lala rindu.

tbc. :)

rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu sangat



Friday, December 31, 2010

bff

okay. baru call my dearest bff and kacik and mama. rindu sangatttt.

sangat terharu dengan kacik yang suka bagi nasihattttt. tenkiu kacik. :)

sangat terharu dengan adib. sebab3 nyeeee :

sanggup berhenti tepi jalan semasa bawak motor untuk jawab telefon ct.


adib cakap sebab before ni bila ct call, dia asyik busy. haha. tau pon! :)


terharu bila dia ingat beday, num telefon, and yang tatahannye, dia siap save num tipon public dekat mrsm dulu. wakakaka. sweet lah adib. ni buat ct sayang plusplus kat adib. :)

dia cam suara ct! auuww. ct pon tak cam suara adib tau. wuu. sorryyy :p


okay pastu dah tak ingat borak pe tadi. hihi. tapi yang pasti, dapat hilangkan stress. dapat gelak3 balik macam dulu :)


tenkiuuuuuuuu all :)

Sunday, December 12, 2010

mashed potatoes

Bahan-bahan ( 10 biji kentang )
  • 10 biji kentang di buang kulit dan di potong kiub ( besar2)
  • 1 sedikit lada hitam di tumbuk halus
  • 1/2 cawan fresh milk
  • garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Rebus kentang dgn sedikit garam
  2. Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit kasi hancur
  3. Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus.
  4. Sambil putar , sambil masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya.
Sos kentang putar
Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam
Cara-cara
  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
  3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
  5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin. SELAMAT MENCUBA!!

Saturday, December 4, 2010

Bu De Bu Ai 不得不爱 - Wilber Pan [Korean Version]


My baby I love you so much forever you and I
I love you oh~I love you so much forever you and I(2x)
Jinagan shigandurur moduda doedollirsun obgejyo
hana dul sahyo ganun gogjongdo modu ne thashigeji
haruga jinagago ithur amu uimiga obso
no obnun isungani negenun amu nukimdo obso
TELL ME
PLEASE TELL ME WHY we narur tonagasso~
PLEASE TELL ME WHY saranghanun narur dugo~ TELL ME
PLEASE TELL ME WHY nege dashi dorawajwo~
jinan aphun giogdurun modu igoso uri dashi shijaghe BABY
YOU ASK GIRLFRIEND otohge jine nodo margajin nega babo gathun namjarago
muongarur irhoborin god chorom uri ane gu ane
gasume gumongi nan god chorom hojonhe yojonhe
hanbon shijag doen nunmurun deche marujiga anha
yothe hogshi majuchirka niga jajugodnun gorirur
duribon duribon gorimur hago ganun ne mosubur bomyon
no temunin gor MY GIRL
hanbon jumun no yogshi non nawa hamke gadon gu gosur chajaganun jido molla
dashi nege dorawajwo MY SWEET HEART
PLEASE TELL ME WHY we narur tonagasso~
PLEASE TELL ME WHY saranghanun narur dugo~ TELL ME
PLEASE TELL ME WHY nege dashi dorawajwo~
jinan aphun giogdurun modu igoso uri dashi shijaghe BABY
Na jigum yogi inunde
nor hangsang gidarinunde
otohge heya hanunji doedollisun obnunji
dashi nege dorawajyo

Thursday, November 11, 2010

terlupa pergi ke kelas :)

huyeah! haha. seronok sangat mengoogle pasal major vs minor apa nak amek ni sampai lupa ada kelas. teheee~

. sekarang just amek major in actuarial science. tapi tadi kawan kite cakap.. kawan3 dia yang dah balik malaysia, semuanye dah complete at least 5 professional exams!! pergh. tak ke gila tu?

sedangkan belajar theory of interest ni pon rasa macam blur-blur. ni nak amek 5 professional exams? haaaa x(

tapi tu lah. kalau tak fikir dari sekarang nak amek minor apa mende, bila lagi kan? sementara ada orang tengah sponsor study ni. hurmm. hurmm.

cane caneee? minor apa yang sesuai dengan actuarial science ni. nak gaji masyuk jugak. tapi tanak saingan ramai. hihih. apa ehh?

Monday, November 8, 2010

jeng jeng jeng :)

hihi~ edmond comel!!! :)

Sunday, October 10, 2010

tagged

penah dengar website tagged ni? haha. aku ada join. tapi jarang bukak. dalam profile section interests:: aku tulis aku suka cute guys. hahahahhahahahahahahahahaaaaaaaaa. bengong gile kot terkantoi. pastu adalah mamat ni (kisah lama ni), dia add aku. aku approve sebab profile pic dia comel. hahahhahaahahhahahaa.

then, dia pon anta message. am i cute?? hehe?? ur interests are like cute guys???

*guling-guling-guling-guling*

Saturday, October 9, 2010

:)






tiada mood; stress


sepatotnye nak tulis ni semalam. tapi ada orang datang, cepat-cepat tutup blog. hihihi. okay. seriously tade mood nak dance. ni sume sebab ada orang tu merajuk, pastu dia tanak bagi tahu orang lain practice dance tu kat mana. aku pon tapaham nape. and aku sangat sangat lah malas nak bertanya kann. so, aku pon skip dance! hoorayyyyy! *senyum jahat*

selain dari aku malas nak bertanye, aku sebenarnye memang tamau pegy dance pon. sebab aku asyik stress sejak dua menjak ni. sampai period aku pon tak teratur. ahh, damn it! dari dulu sampai sekarang kalau stress sikit je, memang terus tak period dah. huuu. stress sebab banyak exam, banyak homework, rasa ketinggalan dalam kelas, stress berkawan, macam-macam lagi lahhhhhhhh. fall sem memang akan stress ke? kalau macam ni, nak benci fall semester!

hihi. tapi semalam ada 1 reason yang buat stress hilang. ehem. semalam call adib. saje kacau-kacau. pastu dia tanye, ct kan niii. haaaaaaaaaaaaaahahaha. camne lah dia leh cam. dia cakap sebab ketawa aku tu. hihihi. kyaaaaaa~

okay lah. nak study. nexxt week ada quiz theory, midterm accounting, homework calc yg banyak, and tak lupa juge homework theory yang menggunung. bye3.

wish you a happy day!

Thursday, September 23, 2010

bosannya hidup kat perantauan

bosan tau bosan. lagi-lagi bila tade geng. huhu. ada rumet pon macam tade. jarang ada kat rumah. bila mintak tolong, asyik cakap tatao. sedih je dengar... :(

Saturday, August 7, 2010

Kisah Benar - Aku Tetap Cinta Padamu Farhana

Kisah ini adalah kisah benar yang berlaku dalam hidupku beberapa tahun yang lalu. Kisah tragis yang membawa aku ke kotaraya ini.
Aku mengenali Farhana sejak kecil lagi, kami berjiran.
Rumahnya hanya selang 3 rumah dari rumahku.
Dialah rakan sepermainanku, dialah temanku ke sekolah.

Walaupun usia ku 3 tahun lebih tua darinya, tidak menghalang untuk
kami sama-sama mengulangkaji pelajaran.
Kalau tidak di rumahku, pasti
di rumahnya. Ayah dan ibu kami tidak pernah menghalang hubungan kami.

Hubungan kami sejak kecil berlarutan hingga dewasa.
Semakin lama kami
semakin akrab, akhirnya aku akur yang sebenarnya aku sangat menyintai
dia. "Farhana, aku terlalu menyintaimu!".
Hanya itu yang bermain
difikiranku setiap hari.
Pada suatu hari dihari lahirnya, aku telah
menghadiahkannya sebuah kek yang ku buat sendiri khas untuknya.


Dia sangat terharu dengan pemberianku yang sungguh istimewa itu.
Aku
telah berterus-terang dengannya mengenai perasaan cintaku padanya dan
hasratku untuk! melamarnya.


Ternyata aku tidak bertepuk sebelah tangan.
Dia juga sangat
menyintaiku.
Kami telah sepakat untuk membina mahligai bahagia
bersama.

Hasrat murniku telah ku suarakan kepada bonda tercinta;

"Ibu, Syah nak tanya sikit boleh tak?".
Aku memulakan bicara, sebaik
saja selesai menikmati makan malam.


"Apa dia sayang?".Balas ibuku lembut. "Syah rasa......... Syah nak
kawin la bu........", dengan perlahan aku suarakan apa yang terpendam.

Aku hanya tunduk menanti reaksi ibu.


"Betul ke ni Syah? Gadis bertuah mana yang jadi pilihan Syah tu?".


Aku jadi lebih serba-salah.
Perlukah aku berterus-terang sekarang? Ah,
aku mesti mencuba.


"Syah nak kawin dengan Farhana.
" Aku semakin pasrah, apa nak
jadi-jadilah.


Tiba-tiba pinggan yang ibuku tatang sedari tadi jatuh berderai.


"Kau dah gila ke Syah? Kau sedar tak apa yang kau cakap ni? Kau sedar
tak kita

ni siapa, dia tu siapa?" Tempik ibuku memecah kesunyian.
Tak pernah
aku lihat ibuku semarah itu selama hidupku.


"Tapi ib! u, Syah sayangkan dia, Syah tak sanggup nak berpisah dengan
dia.
Sejak kecil lagi Syah berkawan dengan dia, salah ke kalau Syah
nak kawin dengan dia?". Aku cuba memujuk.


"Tidak! Kau jangan nak jadi anak derhaka Syah! Ibu tak rela!".
" Tapi
ibu.......".


"Tiada tapi-tapi lagi, kau mesti putuskan hubungan dengan
dia.........", suara ibu semakin perlahan.


"Dari kecik ibu bela kau Syah, tak pernah ibu bantah apa saja
permintaan kau nak.

Tapi kali ini, tolonglah faham. Kita ni kambing Syah......... kau
sedar tak yang kita ni kambing?...... mana boleh kambing kawin dengan
ayam?".


Air mata ibu jatuh berderai.
Aku hanya terkedu, memang benar kata-kata
ibu.


Aku pasrah. Farhana......... aku tetap sayang padamu, walau kau
dilahirkan sebagai seekor ayam.

hihihiiiii

AKUI DIRI

Seorang profesor melangkah penuh bergaya menuju ke bilik kuliahnya.
Dia hendak menguji pelajarnya mengenai kelemahan diri.
Dia bertanya,
"Siapa yang merasakan dirinya bodoh, sila berdiri".
Semua pelajar diam. Ada yang senyum.
Tidak lama kemudian, seorang pelajar bangun.
Profesor berkata: "Oooh....Jadi awak mengakulah diri awak ini bodoh?"
Pelajar: Bukan....sebenarnya saya tidak sanggup lihat profesor
seorang saja yang berdiri!

Panggilan Kecemasan

Seorang pekerja lelaki bekerja di tingkat 13 menara KLCC.
Tiba-tiba seorang menjerit..
"Omar.. Omar.. isteri engkau telefon ada kecemasan..!"
Kerana panik, lelaki ini terus meloncat keluar melalui tingkap...
dari tingkat 13 itu.
Ketika dia menghampiri tingkat 9, baru dia teringat bahawa dia
tidak tidak ada isteri..
Setelah dia menghampiri tingkat 5, baru dia tersedar yang dia belum
berkahwin..
Dan ketika dia hampir menyentuh tanah.... barulah dia sedar yang
namanya bukanlah Omar..

Panadol

Bidin melihat rakannya, Wafdi.. sedang membuat kopi... kemudian
memasukkan sebutir ubat panadol ke dalamnya. Dengan kehairanan Bidin
bertanya kepada Wafdi...
Bidin : " Kenapa masukkan panadol dalam kopi tu?".
Wafdi : " Kopi ni panas.. bagi panadol.. kurang sikit panas dia...".

Jeruk Pelam

Maka tersebutlah kisah memurid tahun 6 Purple menyambut hari guru.
Masing-masing berebut-rebut nak bagi hadiah kat cikgu kesayangan
mereka, Ms. Choo (kira-kiranya cikgu mithali le nie).
Bila lonceng berbunyi dan waktu Bahasa Inggeris tamat... maka
beraturlah memurid tahun 6 Purple nak bagi hadiah buat guru
kesayangan mereka nie.
Dari kad berukuran biasa hinggalah kepada kad
yang sebesar gajah...ada yang bagi
hadiah...selepas bagi hadiah dan kad, masing-
masing mengucup pipi Ms. Choo sambil mengucapkan
Selamat Hari Guru.
Maka tibalah giliran Anita Mui, si ketua kelas...
dengan kotak hadiahnya yang bersaiz besar...lain
dari yang lain... beriben merah cantik
bungkusannya ... dengan senyum simpulnya si Anita
Mui meminta Ms. Choo meneka apa yang
dihadiahkannya... Maka jenuhlah si Ms. Choo
meneka dari kek sampailah kepada lampu
tidur...semuanya disambut dengan geleng kepala
oleh si Anita Mui tadi.
Tiba-tiba adalah cecair yang meleleh dan menitis
dari bucu kotak tu..Ms. Choo segera menyambut
titisan cecair tu dan memasukkan ke dalam
mulutnya dan merasa...."Hummm...masam, Cikgu dah tau dah... kamu
hadiahkan cikgu Jeruk Pelam yeak... cikgu suka jeruk pelam tau".
Errrrr...sebenarnya cikgu...saya hadiahkan anak
KUCING ...

Jiran miskin

Dengan tergopoh-gopoh Neva yang masih kecil itu
masuk ke rumah.
"Ayah....Ibu ...!!" teriaknya.
"Jiran kita itu pasti orang miskin ....."
Si Ayah dan si Ibu sangat terkejut mendengar
katanya itu kerana sesungguhnya daerah tempat
tinggal mereka adalah daerah orang yang berada.
"Mengapa kamu mengatakan begitu, sayang?"
"Sebab, mereka sudah kecoh hanya kerana anaknya
menelan duit syiling lima puluh sen."

Zaman berkembar

Empat orang bakal ayah sedang menunggu kelahiran
bayi mereka diruang rehat sebuah hospital.
Kegelisahan jelas diriak muka mereka...
Seorang jururawat keluar dari bilik pembedahan
lalu berkata kepada lelaki yang
pertama, "Tahniah! Isteri Tuan selamat melahirkan
anak kembar dua."
"Kembar dua! Kebetulan pula, saya bekerja di
menara berkembar Petronas," kata lelaki yang
pertama dengan riangnya.
Beberapa minit kemudian, seorang jururawat lain
datang memberitahu kepada lelaki kedua, "Isteri
Tuan selamat melahirkan bayi kembar tiga.
Tahniah!"
"Apa? Kembar tiga! Saya bekerja dengan 3D
Corporation, kata lelaki yang kedua.
Setengah jam kemudian, seorang jururawat
memberitahu kepada lelaki ketiga, "Tahniah!
Isteri Tuan selamat. Tuan dikurniakan anak kembar
empat" kata jururawat itu dengan tenang.
"Kembar empat! Sungguh saya tak menduga kejadian
ini, saya pula bekerja di Four Season Hotel,"
kata lelaki ketiga dengan gembira.
Lelaki yang keempat mula mundar-mandir
kegelisahan. Ketiga-tiga lelaki tadi berasa
hairan melihat keadaan lelaki keempat itu. Mereka
bertanya,
"Apakah yang merunsingkan awak?"
Dengan perasaan gelisah dia menjawab "Saya
bekerja di Seven Eleven.

MENU RESTORAN ITALI

Seorang pemuda membawa teman wanitanya ke
sebuah restoran Itali yang
sangat terkenal. Dia sendiri pun belum pernah
masuk sebelum ini..
tapi
demi mengambil hati teman wanitanya.. dia
memberanikan diri untuk
makan di
restoran itu... Setelah mereka duduk dan
memakan anggur yang
disajikan..
si lelaki mengambil menu...

Kerana bingung melihat nama-nama aneh masakan
Itali.. dia memilih
sembarangan...
"Waiter.. bawakan kami makanan Giuseppe
Spomdalucci untuk 2 orang"
kata lelaki tadi..
"Maaf.. encik" jawab waiter
"Itu nama pemilik restoran ini"

PANCING

"Suatu petang.. ketika hari selepas hujan..
seorang atok duduk ditepi
paya
dengan memegang pancing sambil merokok.. Orang-
orang yang melihatnya
kehairanan.. ada yang kasihan dan
ada juga yang ketawa.. Tiba-tiba badul
menghampirinya dan bertanya...
Badul : "Pakcik ni memancing untuk apa?"
Atok : "Untuk makan"
Badul : "Oh.. kalau macam tu.. ayuh ikut saya
makan.. saya belanja.."
Mulanya atok itu malu2 kemudian setelah di
paksa akhirnya dia ikut
aje...
Sambil makan si Badul bertanya..
Badul : "Pakcik mancing di paya tu ada ikan ke?"
Atok : "Oh ada"
Badul : "Biar betul pakcik nie.. dah berapa
ekor dapat?"
Atok : "Kamu yang kelima""

Cik Bab


Ada seorang pompuan , masa tu dia sedang berhenti ditepi jalan sambil
melihat keadaan keretanya yang kemek. hari dah nak masuk magrib, dia
menjadi semakin resah. Dah lah jalan tu sempit, lampu jalan tak de
pulak.

Tiba-tiba datang sebuah motosikal datang dari arah bertentangan. Dah
lah tak pasang lampu, tak pakai topi keledar.. laju pulak tu.. macam
pelesit. Perempuan tu apa lagi, dia terus menjerit "
Hoi..
Babiiiiiiiii. ...... Slow sikit....."

Bila mendengar laungan perempuan tu, apa lagi, penunggang motosikal tu

pun menjerit balas .. "
Celaka!!!!! F**k you!!!, Pu**mak kau!!!".."
Bagerooo... sedap jer cakap babi...."

Selang beberapa saat.. tiba-tiba terdengar satu dentuman yang kuat....

Perempuan tadi berlari kearah bunyi dentuman tersebut.. Apabila sampai

ke sana , kelihatan budak tu terpelanting dalam semak manakala
motosikal nya remuk sama sekali.

Rupa-rupanya, dia dah langar babi yang telah dilanggar oleh perempuan
tadi.

Moral of the Story :
Hoi babi!!!!!!!! slow skit!!!! tu bukanya marah... tapi nak bagi tau jer.... ada babi tergolek kat depan....hehehehehe he

jangan..jangan..jangan..

Jangan sengaja lewatkan solat.
Perbuatan ini Allah tidak suka.
Kalau tertidur lain cerita.

Jangan
masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar)
Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.


Jangan Tidak menutup kepala ketika membuang air Kecil dan Besar

kerana jika tidak ,nanti di padang Mahsyar kepala penuh dengan najis2 itu.

Jangan
makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing.
Makruh kerana ia membahayakan.


Jangan
biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh.
Makruh dan mewarisi kepapaan..


Jangan
tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal
(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat).


Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan..
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.


Jangan
keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam perjalanan.


Jangan
pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan.
Makruh dan mewarisi kepapaan.


Jangan biarkan mata liar di perjalanan.
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa...


Jangan menangguh taubat bila berbuat
dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.


Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia
kalau memang kita bersalah.


Jangan mengumpat sesama rakan taulan.

Nanti rosak persahabatan kita hilang bahagia.


Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita.
Nanti kita sombong apabila berjaya.
Kalau gagal kecewa pula.


Jangan bakhil untuk bersedekah.
Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.


Jangan
banyak ketawa. Nanti mati jiwa.


Jangan
biasakan berbohong, kerana ia adalah
ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita.


Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa
makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.


Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.


Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
Sebab semuanya untuk keselamatan kita.


ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.



Jangan biarkan SAJE email ni. Hantarkan kepada semua saudara islam yang anda kenal !!


Wassalam ..



"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)



"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

Rahsia Bola hitam dan Putih

Bermula ceritanya ada seorang anak lelaki tunggal yang kematian ibu
selepas
Dia dilahirkan. Selepas itu bapanya menjadi terlalu workaholic dan
tak
Kahwin2 lagi. Tapi si anak baik hati dan lemah lembut walaupun
cuma
tinggal bersama pengasuh je.

Lepas Tadika, sementara member2 lain
dah ada basikal, dia masih berjalan
kaki.

Pengasuhnya mengadu kepada
bapanya. "Tuan, tak kesian ke dgn anak tuan? Dia
Tak ada basikal...apa tuan
tak segan?"

Lantas...... si bapa memanggil si anak, ditawarkan beskal
yang macam mana
dan si
anak cuma bagitau,

"Tak payah susah2 la
papa, belikan je saya bola itam dan bola putih ..."

Hek eleh takkan
macamtu kot? Bingung si bapa. "Kenapa bola itam dan putih?"


"Tak
perlulah saya terangkan kenapa. Kalau papa ada duit, belikan
itu
je."

Bila ingatkan si anak tak pernah meminta2, so bapanya terima
je. maka
dibelikanlah anaknya itu basikal model terbaru dan terkini masa tu,
yang
paling
canggih, ditambah dgn bola hitam dan bola putih.

Masa
berlalu…

kemudian si anak masuk Sek.Rendah. Lepas itu musim kasut roda.
Sekian lama
si pengasuh perhatikan, budak tu tak pernah minta bapanya
membelikan kasut
roda untuknya. Tiap2 petang dia cuma duduk2 je. Basikalnya
disimpan di dlm
stor..

Maka Si Pengasuhnya menyatakan pendapatnya lagi
kepada si bapa.

Kemudian si bapa memanggil anaknya lagi. "anakku, kamu
tak nak dibelikan
kasut roda
macam kawan2 kamu? Apsal tak bagitau kat
Papa?. No problem setakat beli
kasut roda je...".

Si anak
menjawab,"Tak perlulah papa, bola hitam dan bola putih saya
dah
rosak..
Kalau boleh papa beli lagi k..tak payah lah beli kasut
roda.

Lagipun ianya jauh lebih murah berbanding kasut roda, kan
papa?"

Si bapa geram . walaubagaimanapun, si bapa tetap belikan anaknya
kasut
roda, ditambah bola hitam dan
bola putih.

Selang beberapa
tahun, si anak masuk Sek.Men. Cerita sama berulang.

Sekarang kawan2nya
main permainan lain- main roller blade. musim
rollerblade melanda
kwasan tempat tinggal nya.
Trend baru....

Sementara tu, budak lelaki
tersebut masih setia dengan kasut rodanya. Lepas
bapanya
pulang dari luar
negeri dan terlihat anaknya yang masih pakai kasut roda,
si
bapa jadi malu
sangat2. Teruk betul, rumah macam pusat beli belah, syarikat
banyak,
keluar
negeri lagi tu......Tapi anak lelakinya ketinggalan zaman.
Keesokkan
harinya, dalam bilik
anaknya sudah ada sepasang roller blade
baru bersama secebis nota: "Biar
kamu tak
malu".

Pada malamnya,
terdapat secebis nota balasan di ruang kerja si bapa. Nota
tersebut berbunyi:
"Papa, Kenapa tak belikan
bola hitam dan bola putih? Saya lebih sukakan
nya."

"Haaah,, si bapa mengeluh serta bingung selepas membaca nota itu.
Apalah
istimewanya
bola itam dan bola putih!!?

Keesokkan hari dan
seterusnya lagi si bapa berkali2 ditinggalkan nota
sebegitu...hingga
dia
tak tahan dan terus membelikan anak lelaki nya bola hitam dan bola
putih
untuk
kesekian kalinya.

Benar, setelah mendapat bola hitam & bola
putih tu, si anak tidak lagi
mendesak bapanya.. Secebis nota juga
ditinggalkan di ruang kerja si bapa..
"trima kasih byk2 papa kerana belikan
saya bola hitam dan bola putih"

Masa berlalu....

Ketika di Sek
Men, yang jaraknya agak jauh, si anak masih berulang-alik
dengan bas,
member2nya sudah ada yang membawa motor dan kereta ke sekolah.
Suatu hari,
ketika bapanya ada di rumah, si anak dihantar pulang oleh
membernya dengan
motor Harley Davidson color biru laut. Si bapa menjadi
sangat
malu.
Anaknya bukan 4, bukan 3,...2 pun tidak.

Itulah satu-satunya anaknya.
Itupun tidak dibelikan motor untuk kesenangan
anaknya! Maka
ditawarkan
Anaknya untuk dia membeli sebuah motorsikal. Si anak menolak
tawaran
ayahnya dengan alasan motor kurang
praktis, lagipun si anak cuma
inginkan bola hitam & bola putih sahaja! Si
bapa
tidak dapat menerima
penolakan itu. Kerana anaknya dah beso panjang, boleh
berbincang.
Akhirnya
tercetus keputusan dimana si anak dibelikan motorsikal, ditambah
pula dgn
bola hitam dan
bola putih semestinya!!.

Tetapi si bapa masih kesal...
Kesal kerana sudah beberapa tahun dia belikan
anak lelakinya bola hitam &
bola putih tetapi tidak tahu kenapa anaknya
begitu memerlukan sebiji bola
hitam & sebiji bola putih! Dan Si anak pula
tak pernah bagitahu kenapa
dan mengapa dia amat memerlukan bola hitam &
bola putih..

Sehingga
tibalah masa untuk anaknya melanjutkan pelajaran ke Universiti.
Kerana
gembira dan bangga anaknya dapat masuk Universiti, si anak
dihadiahkan oleh
si bapa sebuah kereta
Ferrari keluaran terbaru.

Akan tetapi, sehingga
beberapa bulan si anak masih lagi menaiki motoooor
je.

Sehingga
aweknya juga turut bingung- kan ke dia ada ferrari? kenapa naik
motoooooor
jeeeee...
Bila ditanya, maka dijawab budak lelaki tersebut: abis bapanya tak
belikan
bola hitam bola putih. Tak
faham perasaan anak
sendiri!

Suatu hari si anak mengajak aweknya makan malam bersama dgn
bapanya. So,
selepas makan malam tersebut si awek mengambil kesempatan untuk
bertanya
kpd si bapa, kenapa pak cik
tak belikan bola hitam bola
putih?

Si bapa terkedu kerana dia sebenarnya sensitif dengan bola2
tu..huh..sampai
awek anak aku pun
tanya....bila si bapa menanyakan si awek
semula kenapa soalan tu yang di
tanya?. Si
awek pun bagitau, anak
lelakinya tidak akan sekali kali menyentuh
Ferrarinya selagi tidak diberi
bola hitam & bola putih!!


Si bapa bingung, di ruang bilik anaknya
sudah begitu banyak bola hitam &
bola putih.
Nak buat apa lagii...,
fikir si Papa. Tapi demi memelihara imejnya di
hadapan awek
anakmya itu,
maka esoknya sudah ada bola hitam & bola putih buat anaknya.

Suatu
hari si anak membawa aweknya ke tempat peranginan yang berbukit
bukau
menaiki Ferrari untuk brsiar2. Yelah,
anak muda kan , ketika tenang memandu
si anak dicium aweknya dan dia jadi
gelabah
dan terus accident!!! Mereka
segera dikejarkan ke hospital dan si bapa juga
dimaklum
oleh pihak polis
tentang perkara tersebut. Keduanya cedera parah kerana
mereka tidak memakai
seatbelt, si
awek mati dalam perjalanan ke hospital dan si anak
tenat.

Si bapa tiba di Hospital.."macammana doktor, anak
saya?"

Doktor (dengan simpati dan penuh duka cita) :"Maaf Encik, kami
telah
berusaha sedaya upaya.. tetapi terserah kepada Nya... sebaiknya
Encik
manfaatkanlah waktu2 terakhir bersama anak encik.."

Perlahan si
bapa masuk, mendekati anaknya.

"Papa, maafkan saya..tidak berhati hati
semasa memandu.." si anak juga
menangis
kerana aweknya tak dapat
diselamatkan. Si bapa cuba menenangkan
dia...akrablah dua
manusia itu
beberapa saat. sehingga si bapa beranggapan ini adalah saat
pertemuan
terakhir antara dia dan anak lelakinya...
Dia teringat kembali persoalan yang
selama ini sering bermain di benaknya
dan keinginannya untuk mengetahui
tentang "mengapa anaknya selama ini
selalu minta bola hitam bola
putih"


"Nak, maafkan papamu kerana selama ini papa selalu sibuk...
sehingga kamu
sering
kesepian..maafkan papa, nak. Papa tak berkesempatan
untuk menjadi ayah yang
baik."

Anaknya menjawab dalam keadaan
lemah,"tak mengapa papa, saya faham.. Cuma
saya kecewa disebabkan papa
ada
kemewahan, papa belikan saya macam2.... saya cuma minta bola hitam
dan
bola putih je kan ?"

Si bapa rasa timing jawapan untuk
persoalannya sudah tepat.., "KENAPA KAMU
SELALU MINTA BOLA HITAM &
BOLA
PUTIH ANAKKU... ADA APA DENGAN BOLA2 ITU SEHINGGA IANYA BEGITU
BERERTI
BUATMU?"




(anda semua pun ingin tahu kan
...?)







Si anak menjawab dengan nada terputus putus
kerana sudah tidak dapat
bertahan dan
masanya sudah hampir
tiba....



"sebabnya ....saya.. saya...
saya...."



*hep* Kepalanya perlahan lahan rebah dan hembusan
nafasnya hilang. Si anak
sudah meninggal sebelum
sempat memberitau bapanya
tentang bola hitam & bola putih.

Tengok, si bapa yang selalu hidup
bersama anaknya pun tak tau...apalagi aku
yang cuma bercerita, lagi la tak
tau ape ape. MACAMMANA NI? Kecewa jugak
nih.
Isk!Isk! Isk!..........Rasa
nak tumbuk je perut orang yang mula-mula
forward kat
aku.

P/S :
Sorry aarr sebab forward ni kat korang. Ye lah...Takkan nak jadi
korban
sorang-sorang je kan ...

Sam Doll

SAM: Kenapa kau cakap minum susu segar boleh bawa maut?
DOL: Sebab semalam semasa aku tengah minum, lembu tu terajang aku. Nasib baik tak mati.

===================================
SAM: Apasal ko marah kat tokey kedai 2 Ringgit tu?
DOL: Sebab dia tipu. Aku beli 3 barang dia mintak 6 ringgit. Kata kedai 2 Ringgit!!

===================================
SAM: Kau kata ikan emas peliharaan kau mati lemas? Mana kau tau dia mati lemas?
DOL: Sebab aku jumpa ia mati dalam air!

===================================
SAM: Semalam aku nampak hantu!
DOL: Uih! kau terkejut tak?

SAM: Taklah.... hantu tu yang terkejut tengok aku.

DOL: Mana kau tahu?

SAM: Aku tengok muka dia pucat semacam jer....

===================================
SAM: Apasal kopi yang kau buat ni rasa masin?
DOL: Gula dah habis!

SAM: Yang kau pergi campur garam apasal?

DOL: Kan aku kata, sebab gula dah habislah!

===================================
SAM: Aku tengok kau beberapa hari ini "candle light dinner" dengan bini kau, mesti dia suka.
DOL: kena marah adalah! Api rumah aku dah kena potong lah, lupa nak bayar bil elektrik!

===================================
SAM: Aku ada AIDS? mana ada...
DOL: Aku baca 1 dari 10 orang kat Negara ni ada aids. Aku dah tanya 9 orang, semua tak ada aids, kau orang ke 10, tak payah tanya, aku dah tahu...

===================================
SAM: Dol, aku dengar bunyi batuk kau makin teruk!
DOL: Iya ke? kalau macamni aku kena banyak berlatih agar dapat Batuk dengan lebih baik lagi.

===================================
SAM: Dah dua kali perompak yang sama datang merompak kedai kita.
DOL: Tu lah aku dah cakap kat kau, jangan pasang signboard "SILA DATANG LAGI"...degil!

sex

Suatu pagi seorang anak yang baru masuk sekolah primary bertanya kepada daddynya,

'Daddy.daddy. ...sex tu apa, daddy..?'

Terkulat-kulat si ayah. Terfikir dia tentang arus kemodenan zaman
sekarang yang membuatkan manusia berfikiran terbuka, termasuklah anak-
anak yang masih kecil. Sesuai dengan konsep pendidikan seks yang sedang
hangat dibincangkan, mulalah si ayah mencari-cari jawapan yang sesuai
dengan harapan anaknya takkan tertinggal dalam arus pendidikan moden.

Maka si ayah pun memberikan jawapan secara mengkiaskan kumbang dan
bunga,telur yang yang menetaskan berudu dan seterusnya menjadi
katak, hujan serta benih yang mencetuskan tunas, diikuti dengan
pembentukan bayi dalam kandungan.

Sebelum mengakhiri jawapannya itu, si ayah menyelitkan pula kisah
percintaan antara dia dan mamanya sejak dari zaman sekolah menengah
lagi hinggalah kepada kelahiran seorang bayi comel iaitu si anak yang
bertanya itu. Tiba-tiba si anak menangis teresak-esak. Si ayah kehairanan.

'Eh kenapa ni?'

Si ayah bertanya kehairanan. Si anak masih juga menangis.

'Jawapan daddy tu panjang sangat, tapi tempat nak tulis jawapan ni
pendek. Daddy ajalah yang tulis, waaaaa!!!!'

Kata si anak lantas menyerahkan buku latihan Bahasa Inggerisnya yang
pada muka depan tertulis.... .




SCROLL DOWN...

















NAME : ............ ......... ......... ....
SCHOOL : ............ ......... ......... ...
CLASS : ............ ......... ......... ....
SEX :........... ......... ......... .....

Tuesday, July 6, 2010

*sigh*


mengeluh-mengeluh-dan terus mengeluh. camtu lah kehidupan seorang manusia, suka sangat mengeluh. mengeluh sebab tak puas hati dengan diri sendiri. mengeluh sebab tak puas hati dengan orang lain. -.-'

tatao nape, tapi aku kecik hati gile hari ni dan semalam. aku just nak bertanye, salah ke? terus tak dilayan. lepas tuh baru terhegeh-hegeh call aku balik tengah-tengah malam buta. what the fish?

pastu pagi-pagi lagi, ada orang tu pergi hempas pintu kuat-kuat. eee. rosakkan mood pagi aku je hari ni. huhu. so aku buat kerja pon macam ikhlas tak ikhlas gak lah. wawaaaaaaaa~ tak suka!! ;(

pastu bukan nye nak call siap-siap, cakap tanak pergi kelas. tadenye aku terhegeh-hegeh pergi umah kau tau tak? aku dah start nyampah dengan kau ni. tolong lah jangan wat aku tambah-tambah menyampah. huhuhu.

dah lah. harap esok aku tak cakap banyak ngan kau lagi. bye.

Monday, July 5, 2010

mama!!

mama! happy birthdayy!! sweet 61 and forever lah! ngeeee

sayanggggggggggggggggg mama. ct doakan mama bahagia, dunia dan akhirat yang kekal abadi nanti. ct selalooooooooo doakan kesejahteraan mama kat sini. no worries. ;)

rindu!

seronok!!

terima kasih senior kesayangan kuuu ;pp sebab bawak kitorang jenjalan. spent time ngan kitorang, sangat lah wisely kannn. heee~

hari tuh just teman dia jenjalan beli tudung kat satu kedai yang memang kitorang taw tak best, tapi dia nak pegy jugakk. tapi sebab macam, ada perasaan kesian, temanlah jugakk. hehe. pastu taw dia balas budi kitorang yang baik ni camne?

dia bawak pegy shoppingggg, pegy makan cheesecakeeee, pegy picnic tepi tasikkkk, jenjalan kat bandar lainnnn.. seronok lah! baik gile. tapi sayang, dia dah grad dah. dah nak balik umah dah pon. waaaa~

tape la, walopape pon, saya doakan kamu berjaya dunia akhirat dan tak lupakan kitorang kat sini!

thankssssssssssss soooooo muchhhhhhh! ;p

Friday, July 2, 2010

i'm a chesnut

CHESTNUT TREE (the Honesty) -- of unusual beauty, does not want to impress, well-developed sense of justice,
vivacious, interested, a born diplomat,
but irritates easily and sensitive in company, often due to a lack of self confidence, acts sometimes superior, feels not understood, loves only once,
has difficulties in finding a partner.

sometimes i felt like all of those descriptions match mine own self. but yeah i know, i can't trust this kind of belief.
Related Posts with Thumbnails